Hva koster det å lade elbil?
Kostnaden ved å lade elbil avhenger i all hovedsak av strømprisen på ladestasjonen du benytter. Som regel vil det billigste alternativet være å lade med en hjemmelader, hvor strømprisen følger normale forbrukersatser, og gjerne ligger på rundt 1 kr pr kW. På hurtigladere ligger prisen gjerne rundt 7 kr pr kW.
La oss si at bilen din bruker 2 kWt pr mil.
Lader du hjemme, til en strømpris á 1kr pr kW, vil det koste deg 2 kr å lade 2 kWt, eller altså 2 kroner pr mil.
Lader du på en hurtiglader, til en strømpris á 7 kr pr kW, vil den samme ladingen koste deg 14 kroner.
Les mer om elbilpriser og se ladeprisen sammenlignet med drivstoffpriser her.
Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder andelen nye elbiler som selges. Veksten fortsetter, og med stadig flere elbiler på veiene blir lading av elbilen et enda viktigere tema.
Lade elbil - dette trenger du:
Veldig enkelt forklart så lader du en elbil med strøm gjennom en kabel. Når du kjøper en ny elbil er det to kabler du i utgangspunktet forholder deg til:
- Kabel til vanlig stikkontakt (nødlader)
- Kabel til ladestasjon og hjemmelader
Den ene kabelen kan du bruke i en vanlig stikkontakt, den andre kabelen brukes til en ladestasjon og hjemmelader. Sistnevnte lader bilen raskere enn en vanlig stikkontakt fordi en offentlig ladestasjon og en hjemmelader kan tilføre batteriet mer strøm på kortere tid.
Lading av elbilen på flere måter
For å lade elbilen trenger du altså tilgang til strøm og en kabel. Det finnes i hovedsak fire måter å lade elbilen på. Den største forskjellen på lademetodene er hvor raskt du får ladet opp batteripakken på bilen, og hvilke sikkerhetsfunksjoner som finnes i lademetoden.
Mode 1
Lading i vanlig stikkontakt med vanlig ledning. Metoden benyttes ikke av moderne elbiler.
Mode 2
Lading i vanlig stikkontakt med nødlader. Dette er ikke å anbefale som primær lademetode, og det er ikke lenger lov til å legge opp vanlig stikkontakt med lading av elbil som formål ved oppføring av nybygg.
Mode 3
Lading i semihurtigladere med ladekabel til ladestasjon. Hjemmeladere faller inn under denne metoden.
Mode 4
Hurtiglading, hvor kabel er montert på hurtigladeren.
Hvor kan du lade elbilen din?
Det første du må finne ut av er hvor du kan lade elbilen din på daglig basis. Dersom du skal lade hjemme anbefaler vi at du installerer en ladeboks for trygg og sikker lading. Det sikrer også bedre kapasitet på ladingen.
Bor du i byen bør du undersøke om det finnes mulighet for å lade elbilen tilknyttet borettslagets garasjeanlegg eller parkeringsplasser. Finnes det ingen ladebokser tilknyttet hjemmet ditt, kan du ta kontakt med styrelederen din om mulighetene for å installere en ladeboks tilknyttet din bolig.
I dag er ladingen av elbiler fordelt slik hos den norske befolkningen:
- 85 % lader elbilen sin hjemme
- 5–10 % lader bilen sin på jobb
- 5 % bruker ladestasjoner
- 5 % bruker hurtigladere
Hva er en ladeboks, vegglader og hjemmelader?
Hjemmelader går under mange navn: Ladeboks, vegglader og hjemmeladestasjon. Selv om betegnelsen varierer fra ulike leverandører er prinsippet det samme. Dette er en fastmontert og spesialtilpasset lader for elbiler og plug-in hybrider som kan installeres hjemme eller på hytta. Disse ladeboksene kan også brukes i borettslag, bedrifter eller næringsbygg.
Les mer om hjemmelader her.
Ladeboks for elbil-lading er anbefalt
Å benytte ladeboks sørger ikke bare for hurtigere lading, men med dedikert kurs og jordfeilbeskyttelse, er det også langt sikrere.
Med en ladeboks sørger du for en pålitelig og stabil lading som er tilpasset husets el-anlegg. I gjennomsnitt lader du 60 prosent hurtigere enn med vanlig stikkontakt. Ladestasjonen stopper strømtilførselen når bilen er ferdig ladet.
Fra og med 1. juni 2022 er det ikke lov til å legge opp vanlig stikkontakt med lading av elbil som formål ved oppføring av nybygg (NEK 400).
Hvilken ladeboks bør jeg velge?
Ladeboksene finnes både med en fastmontert kabel og uttak for egen ladekabel, og med ett eller to uttak for lading av en eller to biler. Tenk igjennom fremtidig behov før du bestiller ladestasjon, slik at du på sikt også kan lade andre modeller eller flere biler.
Valg av ladestasjon er avhengig av hvilket strømnett du har og størrelsen på hovedsikringen din. Dersom du ønsker en ladestasjon og er usikker på hvilken du skal velge kan du ta kontakt med din nærmeste Bertel O. Steen-forhandler, så hjelper vi deg.
Lading av elbil med vanlig stikkontakt
Ofte følger det med en ladekabel (Mode 2) for vanlig stikkontakt når du kjøper en ny elbil. Denne er ofte referert til som nødlader, fordi den gjerne skal brukes når det ikke er andre muligheter for lading. Denne har en egen styringsboks/kontrollboks (gjerne omtalt som «kladd») som henger på ledningen og en vanlig stikkontakt. Denne ladekladden holder kontroll på at ladestrømmen holder seg til en angitt mengde.
Egen kurs for lading av elbil i stikkontakt
For sikker lading av elbiler i stikkontakt må du følge forskriftene til norske myndigheter. DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) anbefaler lading med dedikert ladestasjon, da stikkontakter ikke er beregnet for denne type belastning over lang tid.
Dette innebærer å legge til rette for at kontakten bruker en egen kurs med maks 10 ampere sikring og en jordfeilbryter type B. På denne måten sikrer du også at kursen ikke forstyrres av bilens ladesystem.
Derfor må du henge opp ladekabelen
Ladekladden kan veie opptil 3 kilo. For å unngå at stikkontakten og støpselet får for mye belastning, noe som kan føre til varmgang og i verste fall brann, bør du lage et oppheng for laderen i en kurv eller med en krok.
Sikker lading av elbilen hjemme
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er nasjonal elsikkerhetsmyndighet og forvalter regelverket for sikker utførelse og bruk av elektriske installasjoner og utstyr.
Hva trenger jeg for å lade elbilen min med vanlig stikkontakt?
- Ladekabel
- En egen sikringskurs (10 A) til elbilen
- Jordfeilbryter type B
- Oppheng / kurv til kabel og lader
Hvor mye koster det å lade elbilen hjemme?
Strømprisen avhenger hvilken avtale du har med din strømleverandør. For å kunne gi et gjennomsnittlig tall har Elbilgrossisten tatt utgangspunkt i et gjennomsnitt på 1 krone per kWh inkludert avgifter og nettleie, som betyr omtrent to kroner per mil. Hvis hjemmeforbruket ditt er på 20 kWh vil prisen altså bli om lag 20 kroner dagen..