Hopp til hovedinnhold

Elbil

Vurderer du å kjøpe ny elbil? Utvalget av elbiler vokser raskt og rekkevidden blir stadig bedre. I Norge er mer enn 80 prosent av nye biler som selges elbiler. Les mer om kjøp av elbil her!

Illustrasjon av elbil og ladestasjon for elbiler med lyn.

Fordeler med elbil

  • Reduserte utgifter til drivstoff og service
  • Lavere bompengetakster
  • Du kan kjøre utslippsfritt uten motorstøy
  • Mulighet for å kjøre elbil i kollektivfeltet (kan være krav om medpassasjer)

Hvorfor kjøpe elbil?

Som en del av det å skulle redusere lokale utslipp fra biltrafikken, har myndighetene i flere år gitt deg som forbruker en rekke insentiver for at du skal velge en elbil neste gang du skal kjøpe bil.

Det er også store økonomiske fordeler med å velge elbil i dag. Du slipper for eksempel moms eller engangsavgift når du kjøper elbil, bompasseringer er rimeligere og utgiftene til service og verksted er noe lavere.

En elbil er biltypen som per i dag er det mest økonomiske valget og som gir deg mest bil for pengene.

Elbil og rekkevidde

Kjøper du en ny elbil i dag, trenger du i de aller fleste tilfeller ikke bekymre deg for rekkevidde. De fleste moderne elbiler har som regel en tilgjengelig elektrisk rekkevidde på 30 mil eller mer sommerstid, noe som dekker behovet for de aller fleste i hverdagen.

I tillegg finnes det et godt utbygd nettverk av hurtigladere langs de mest trafikkerte veistrekningene, slik at du enkelt kan lade opp batteriet til nesten fullt, mens du tar deg en kopp kaffe eller en matbit.

Samtidig er det flere forhold som gjør at en ladbar hybrid eller en tradisjonell fossildrevet bil vil være et bedre valg. Er du ofte på langtur, kanskje med barn, vil en ladepause eller to være en utfordring og en tidstyv. Nettverket av hurtigladere er foreløpig heller ikke like godt utbygd i alle deler av landet, og lange køer på populære utfartsdager kan fort bli et reelt problem.

Bestill prøvekjøring på en elbil her!

Våre best omtalte elbiler

Kampanje - 2,99% fast rente i 3 år
Nye Peugeot E-2008 SUV
Elektrisk

Peugeot

E-2008 SUV

Rekkevidde406 km
HjuldriftForhjulsdrift
Bagasjerom434 l
2 650 kr
196 084 kr

*Priseksempel: Innskudd 95 505 kr / Månedsleie 2 650 kr / 36 mnd. / 36 000km / Tot. 196 084 kr. Fast kampanjerente 2,99 % i 3 år.

Elbil med lang rekkevidde

Lang rekkevidde og ladehastighet blir stadig viktigere for nordmenns valg av elbiler. Den faktiske rekkevidden på elbil vil være noe ulik fra vinter og sommer, men de aller fleste elbilene på markedet har i dag mer en god nok rekkevidde. Rekkevidde på elbiler oppgis etter WLTP-standaren, og faktisk rekkevidde påvirkes av en rekke faktorer som totalvekt, vær- og veiforhold, topografi, dekk og hastighet. Elbilens rekkevidde påvirkes aller mest av kjørestil.

Hvorfor kjøpe elbil?

Som en del av det å skulle redusere lokale utslipp fra biltrafikken, har myndighetene i flere år gitt deg som forbruker en rekke insentiver for at du skal velge en elbil neste gang du skal kjøpe bil.

Fordeler med elbil er først og fremst av økonomi karakter. I dag slipper du for eksempel moms eller engangsavgift når du kjøper elbil under 500 000 kr, bompasseringer er billigere, og utgiftene til bilverksted og service er noe lavere.

En elbil er biltypen som per i dag er det mest økonomiske valget og som gir deg mest bil for pengene.

  • Elbil er stillegående i lav hastighet
  • Elbil er like trygt som fossilbil - en hel rekke elbiler har fått terningkast 5 i Euro NCAP krasjtester
  • Elbil gir lavere servicekostnader grunnet færre bevegelige deler
  • Elbil er fortsatt rimeligere enn fossile- og hybridbiler grunnet redusert bomavgift
  • Elbil gir mindre lokale CO2-utslipp og lavere globale klimautslipp

    Se oversikten over alle våre nye elbiler.

Lading av elbil

Det er fortsatt en del usikkerhet knyttet til hvordan lade elbil. Går du til anskaffelse av en elbil, er det viktig at du har tilgang til å kunne lade både regelmessig og forskriftsmessig.

Har du tilgang på egen parkeringsplass, anbefaler vi at du installerer en hjemmelader til elbil. Dette er den rimeligste og sikreste måten å lade på.

De fleste kommuner har også satt opp ladepunkter hvor du kan lade bilen for eksempel over natten til en rimelig penge.

På utvalgte bensinstasjoner, kjøpesenter og langs de store hovedfartsårene finnes også en rekke ladepunkter beregnet på hurtiglading av elbil. Her kan du typisk øke kapasiteten på batteriet fra nesten tomt til nesten fullt på en drøy halvtime. Nøyaktig hvor fort du kan «fylle» bilen din med strøm, avhenger av kapasiteten på bilen din, kapasiteten på hurtigladeren, utetemperatur og temperaturen på batteriet.

Les også: Dette bør du vite om rekkevidden på elbiler.

Få tilbud på en elbil!

Interessert i en elbil? Kontakt oss for et tilbud på elbilen du ønsker deg, inkludert full utstyrsliste og ulike finansieringsalternativ - helt uforpliktende.

Blå elbil med tilbudsskjema illustrert ved siden av.
Ofte stilte spørsmål om elbil

Rekkeviddeangst ble raskt et hett begrep da elbiler gjorde sitt inntog i Norge. Med tiden har likevel majoriteten av elbilene fått en såpass god rekkevidde, at dette begrepet egentlig kan skrotes. De aller fleste klarer seg helt fint med en elbil som har 350+ km rekkevidde, men dersom du kjører mye og langt kan det være greit å velge en bil med mer enn 400 km rekkevidde. Les mer om rekkevidde her.

Det å lade en elbil er i utgangspunktet veldig enkelt, og noe hvem som helst klarer med en liten dose forkunnskap. For å få oversikt over de ulike ladekablene og deres funksjon har vi laget en nybegynnerguide til deg som skal lade elbil for første gang.

Om du ikke har installert en hjemmelader på hytta kan du fortsatt lade elbilen i stikkontakten, med bilens medfølgende «nødlader». Dette er i utgangspunktet en «nødløsning», men fungerer fint en gang i ny og ne. Merk at dette en en treg form for lading, så dersom du er mye på hytta anbefaler vi å installere en hjemmelader, slik at du får trygg og rask lading også her..

Kia kommer best ut av elbiler med minst feil. Bare 6,2 prosent av eierne av Kia e-Niro har opplevd feil i det siste året før. Her kan du lese mer om nye Niro. I den andre enden av skalaen finner vi Tesla med flest feil. (Kilde: Forbrukerorganisasjonen Which - 2021)

I NAF sin elbiltest var det KIA EV6 RWD som ble kåret til beste familiebil med vinner av rekkevidde og best ladehastighet. EV6 RWD gikk 500km i testen (oppgitt rekkevidde 528 km WLTP). Vinner av rekkevidde-testen (kombinert) ble Mercedes-Benz EQS 450+. EQS-en gikk hele 620 km på elektrisk motorkraft og ladehastigheten ble målt til hele 208 kW (!)

WLTP ble i 2020 innført som målestandard for rekkevidden til nye elbiler. Den nye målemetoden skal gi en mer realistisk rekkevidde. Les mer om WLTP og rekkevidde på elbiler her.

Firehjulstrekk (Les: Firehjulsdrift) gir god stabilitet og fremkommelighet på vanskelige kjøreforhold som bratte bakker med is, glatt underlag med snø og grus. Dersom du bruker elbilen mest til og fra jobb, og i by/tettsted kan du vurdere en elbil med bakhjuls- eller forhjulsdrift. En tommelfingerregel er at du mister opptil 50 kilometer rekkevidde med en elbil som har firehjulsdrift kontra tohjulsdrift. Her kan du se våre elbiler med firehjulstrekk.

Vurderer du å kjøpe elbil bør du sjekke den realistiske rekkevidden, hvilke ladeløsninger som tilbys, om vinterpakke/vinterhjul er inkludert, og totalkostnaden. I tillegg kan det være smart å være klar over hvilke batterigarantier de ulike merkene opererer med. Vurderer du å kjøpe ny elbil? Disse elbilene kommer i 2023!

Forvarming av elbilen tilbys på mange nyere elbiler og er en måte å varme opp kupéen eller elbil-batteriet på. Ved å forvarme batteriet vil det fungere mer effektivt, og ofte gi noe lengre rekkevidde. OBS! Husk å forvarme bilen mens den lader for å unngå at batteriet tappes for energi. Les mer om forvarming av elbil-batteri og rekkevidde på vinter.

I følge en undersøkelse publisert av elbil24 i fjor er det eierne av Mercedes-Benz EQC som kommer best ut med et snitt på 5,47. Dette gav EQC tittelen “elbilen med landets mest fornøyde eiere” i 2021. På topp 3 finner vi også KIA med sin elbil-modell e-Niro som du finner i en ny og forbedret utgave - Kia Niro EV.

De aller fleste produsenter gir en garanti på 160.000 kilometer eller 8 år, som er en god trygghetsfaktor. Dersom du etter mange år opplever at kapasiteten faller, kan man også skifte enkeltceller med dårlig kapasitet, fremfor å bytte hele batteripakken.