Ved kjøp av ny bil er det å prøvekjøre bilen en viktig del av prosessen med å finne den bilen som passer deg og dine behov best. Det kan være tidkrevende å besøke forhandlere for å teste biler, men det er definitivt verdt tiden det tar for å sikre at du gjør et best mulig kjøp.
Besøker du en Bertel O. Steen-forhandler har du muligheten til å prøvekjøre flere biler fra ulike bilmerker på ett og samme sted. Det effektiviserer prosessen, samtidig som det gjør det enklere å sammenligne de ulike bilene.
Uavhengig av hvor og når du velger å prøvekjøre, er det noen tips som kan være lurt å ta med seg på veien, for å sikre at du får de svarene du trenger under prøvekjøringen:
1. Forbered deg så godt du kan
Før du møter til prøvekjøring bør du gjøre deg noen tanker om hva du egentlig er ute etter. Hva som er de viktigste prioriteringene for deg?
Skriv gjerne ned en rangert prioriteringsliste. Det kan være at du ikke finner en bil som har absolutt alt du skulle ønske deg, og da er det lurt å vite hva som er helt nødvendig, og hva som bare ville vært kjekt å ha.
Hva slags type bil du trenger/ønsker deg er kanskje det mest sentrale spørsmålet når du skal ha ny bil. Trenger du en SUV med god plass, god fremkommelighet og god bakkeklaring? Ønsker du en mindre bil for enklere parkering og fremkommelighet i byen? Trenger du firehjulsdrift?
Identifiser hvilke modeller du er interessert i, og avtal prøvekjøring med forhandleren på forhånd. Dette gir deg tid til å fokusere på spesifikke detaljer under prøvekjøringen.
2. Praktisk egenskaper og plassbehov
Utforsk praktiske egenskaper som bagasjeplass, seteposisjon/ratt-posisjon og tilgjengelige lagringsplasser. Dette er spesielt viktig hvis du har spesifikke behov eller prioriteringer.
Har du behov for barnesete og plass til barnevogn? Kanskje trenger du syv seter? Eller har du kanskje behov for en bil med tre isofix-fester?
Et godt tips her er å ta med familien til forhandleren når du skal prøvekjøre bil. Da gjør du prøvekjøringen til noe spennende også for barna, samtidig som du får testet bilen i hverdagslige situasjoner. Vi anbefaler å teste å sitte i baksete og førerposisjon, for en reell opplevelse av innvendig plass.
3. Utstyrsnivå og ekstra tilvalg
Biler leveres som regel i ulike utstyrsnivåer, der det varierer veldig hvor mye utstyr som er inkludert. Enkelte bilmerker har masse utstyr som standard selv på laveste utstyrsnivå, mens andre bilmerker har valgt å gi deg valget om hva slags utstyr du faktisk trenger.
Uansett bør du lage en prioriteringsliste over hva slags utstyr du faktisk trenger, og hva som eventuelt ville vært kjekt å ha.
Dette kan være alt fra tilhengerfeste isofix-fester, til Head Up Display, kjøling i setene, elektrisk justerbare seter og bakluke eller skiluke.
4. Komfort og funksjoner
Når du prøvekjører bilen bør du sjekke nøye hvordan setene støtter ryggen og om justeringene passer din kropp.
Prøv å stille inn setet, slik du vanligvis ville sittet. Test også plasseringen av betjeningsknapper på ratt/skjermer for å sikre en behagelig kjøreopplevelse.
Noen elbiler tilbyr også valgfri og redigerbare knapper/hurtigvalg. Spør din forhandler om hvilke valgmuligheter du har, og finn en bilmodell hvor du føler at du sitter komfortabelt og har god oversikt.
5. Kjøreegenskaper og ulike kjøreforhold
Varierte forhold som bykjøring, motorvei og svingete veier gir deg en bedre forståelse av bilens ytelse i ulike miljø. Kjører du ofte lange turer kan du spørre pent om å låne bilen over et lengre tidsrom, slik at du får testet bilen på de kjøreturene du faktisk skal benytte den til.
Vurder bilens kjøreegenskaper ved å utføre parkering, svinger og andre typiske bevegelser, gjerne på steder du vanligvis bruker bilen. Dette gir deg innsikt i bilens håndtering i faktisk situasjoner.
6. Støynivå og komfort
Det er stor kvalitetsforskjell på elbiler, særlig når det kommer til støy. Vindstøy, hjulstøy og vibrasjoner kan påvirke kjøreopplevelsen og kjøretøyets kvalitet.
Noen elbiler har også ekstra støydempede ruter. Bilens støynivå er relativt enkelt å merke under en prøvekjøring, men det kan være lurt å være litt oppmerksom på dette dersom bilens støynivå er viktig for deg.
7. Bremseevne og sikkerhet
Test de ulike sikkerhetsfunksjonene, som kollisjonsvarsling, blindsonevarsler og parkeringssensorer. Dette gir deg en følelse av hvor effektive systemene er og hvor godt de fungerer.
Dersom du er særlig avhengig av å parkere på små og trange steder, bør du teste ut ryggekameraet. Et godt tips er også å teste ut dette på kveld/nattestid, for å virkelig oppleve kvaliteten på ryggekameraet.
Test bremsene i forskjellige hastigheter og situasjoner for å sikre at de responderer raskt og jevnt. Mange elbiler har også ulikt nivå av regenerering. Test de ulike nivåene, slik at du finner den innstillingen som er mest komfortabelt for deg.
8. Apper, oppdatering og fjernstyring
Utforsk eventuelle mobilapplikasjoner som følger med elbilen. Disse kan gi deg mulighet å styre lading via telefon, forvarming av batteriet, samt låsing/åpning av bilen, noe som gir økt praktisk brukervennlighet.
De fleste moderne elbiler støtter også OTA - over the air oppdatering av bilens software. Dette er særlig praktisk, og kan spare deg tid, og i noen tilfeller penger hos verkstedet.
9. Still spørsmål
Ikke nøl med å stille forhandleren spørsmål om bilens egenskaper, vedlikehold og garantier. Dette hjelper deg med å ta en informert beslutning.
Ved å følge disse tipsene vil du være bedre rustet til å vurdere om den nye bilen oppfyller dine behov og preferanser.
Lykke til med prøvekjøringen!