Hopp til hovedinnhold
Mercedes-Benz C Klasse sedan på vinterføre

Slik vasker du bilen om vinteren

10.03.2023

Det er tøft å være bil, og spesielt på vinteren utsettes den for snø, veisalt og tjære som gir slitasje og gjør den sårbar for rust. I tillegg river piggdekk opp partikler fra veien som kan skade bilen.

Derfor er det viktig med bilvask om vinteren

Tenker du at det ikke er noen vits å vaske bilen fordi den blir møkkete igjen med en gang? Da bør du tenke om igjen. Grundig bilvask en gang iblant og jevnlig skylling er enkelt vedlikehold som utsetter rustskader og gjør at lakken holder seg lenger, noe som er med på å sikre verdien på bilen, samt senke kostnader til rustbehandling.

«Bilen blir jo møkkete igjen med en gang»

Bilen din ser mest sannsynlig skitten ut hele vinteren, men hyppig bilvask er likevel helt nødvendig for å holde kvaliteten vedlike. Når du vasker bilen jevnlig vil ikke veisalt, tjære og partikler sette seg så hardt på lakk og understell.

Du bør også være oppmerksom på at lyktene og nummerskiltet ditt er rent. Hvis du ikke vasker lyktene blir det vanskelig for andre trafikanter å se deg i vintermørket og du kan få bot hvis ikke registreringsnummeret er synlig.

Se våre tips til vasking av bil om vinteren nedenfor

Vask eller spyling?

Du trenger ikke å vaske bilen så ofte om vinteren, dersom du passer på å spyle av den med jevne mellomrom. Da fjerner du det verste av veisalt og partikler som setter seg på bilen. Spyling kan du fint gjøre i en vaskehall, hjemme eller ved en selv-vask-stasjon.

Spyling ved en selv-vask-stasjon koster lite og tar kort tid. Det er imidlertid en fordel hvis bilen får tørke før du kjører videre og det gjør den selvsagt best i en vaskehall med maskinell tørking, eller hjemme hvor bilen kan bli i garasjen. Det er uansett bedre å spyle ved en selv-vask-stasjon enn å ikke spyle i det hele tatt.

Les også: Fem grunner til å velge elbil

Hvor ofte skal bilen vaskes på vinteren?

Hvor ofte bilen skal vaskes på vinterstid avhenger av hvor mye du kjører og om du kjører steder hvor det er mye salt på veien. Som regel holder det med én eller to ganger i måneden, og husk at én enkelt gang er bedre enn ingenting. Det viktigste er å få spylt bilen med vann slik at veisalt og andre ting ikke fester seg på bilen. Selve bilvasken kan gjøres sjeldnere.

Kaldavfetting - enkelt og effektiv

Du bør avfette bilen både på sommeren og vinteren. I vintersesongen er det ofte et belegg nederst på bilen som består av salt, asfalt og annen forurensning. For å fjerne dette må du bruke såkalt kaldavfetting – en spray som egner seg spesielt godt til bruk om vinteren og som du kan bruke direkte på bilen. Dette får du kjøpt på bensinstasjon.

Du skal bare spraye nederste delen av bilen og bak på støtfangeren. Kaldavfetting er et sterkt middel så ikke bruk det på gummilister eller andre steder. Etter at du har brukt kaldavfettingen bør du vaske bilen med høytrykkspyler eller i en vaskehall. Du kan avslutte med å bruke silikonstift på listene og låseolje i nøkkellåsen, hvis du bruker nøkkel til bilen din.

Miljøvennlig bilvask

Er du opptatt av å skåne miljøet kan det være lurt å vaske bilen i en vaskehall eller ved en selv-vask-stasjon. Her er det renseanlegg som gjør at vaske- og avfettingsmidler ikke havner direkte i det kommunale anlegget.

Bør jeg rustbehandle bilen min?

Nye biler leveres med rustgaranti, denne gjelder for såkalt gjennomrusting. Det er bileier som selv har ansvaret for å beskytte overflatene på bilen, og en anti-rust behandling er aldri en dårlig investering dersom du skal selge bilen din videre på et senere tidspunkt.

Når du har bilen din til EU-kontroll eller service kan du alltid be verkstedet om å sjekke under bilen for å se etter rust. Hvis det er antydninger til rust bør du få bilen behandlet slik at det ikke blir verre.